Op weg naar een geslaagde 1e snede

Het is weer voorjaar en dan begint het bij de meeste veehouders al te kriebelen, de eerste snede staat voor de deur. Een druk en ook een mooi moment, maar bovenal ook een heel belangrijk moment. Want het maken van een geslaagde graskuil is essentieel voor een goed resultaat in uw bedrijfsvoering. Maar ja hoe doe ik dat? Naar aanleiding van onze gehouden vakdag Voeding afgelopen februari volgen hier enkele praktische tips voor een geslaagde voorjaarskuil. 

Hoog VEM
Het VEM gehalte in de kuil geeft aan hoeveel energie er in het gras zit. Hoge VEM waardes in het kuilgras zijn mooi, maar de uitdaging is om al deze energie ook te benutten. Vaak gaat dit gras te snel door de koe heen waardoor de goede kuil op papier in de praktijk toch tegenvalt. 

Tips:
Maai niet te vroeg! Het is lastig om te wachten als de omstandigheden verder goed zijn maar een te “snelle” graskuil melkt ook niet lekker.  
Zorg bij hoog VEM kuilen voor voldoende deeltjesgrootte.
Haksel grof of kies ervoor om niet te hakselen. 
Kuil droger in, dit maakt het gras bestendiger en zorgt voor minder zure kuilen waardoor de kans op pensverzuring kleiner wordt. Kuil bij voorkeur niet droger in dan 45%, droger inkuilen verhoogt namelijk wel de broeigevoeligheid. 

Laag VEM
Bij kuilen met een lage VEM waarde geldt het tegenovergestelde. Dit gras is vaak minder smakelijk en slechter verteerbaar, waardoor het te langzaam door de koe heen gaat wat ten koste gaat van de totale droge stof opname. 

Tips:
Wanneer u graskuilen doorgaans te laag in VEM gehalte zijn probeer dan een jong gewas te oogsten. Jonger gras is beter verteerbaar en bevat meer energie per kg droge stof.
Zorg voor een kleine deeltjesgrootte.
Haksel het gras bij voorkeur fijn of zorg voor zo veel mogelijk snijmessen in de opraapwagen.
Kuil natter in, dit maakt het gras beter verteerbaar en zorgt voor een hogere droge stof opname. Kuil bij voorkeur niet natter in dan 35% droge stof. Dan bestaat namelijk het risico dat de kuil niet stabiel wordt. Dit zorgt voor onnodige verliezen, hogere NH3 fracties en een groter risico op boterzuur. 
Gebruik eventueel een toevoegmiddel met enzymen die de verteerbaarheid van de graskuil verhogen. 

Eiwit
Eiwit vormt een onmisbaar onderdeel in de voeding van melkvee. Een tekort aan eiwit zorgt voor een daling in de melkgift. Een overmaat aan eiwit leidt tot stikstofverliezen en kost de koe bovendien energie om te kunnen verwerken. Deze energie kan niet gebruikt worden voor melkproductie. Daarnaast is het schadelijk voor de gezondheid (m.n. klauwgezondheid) en vruchtbaarheid.


DVE/OEB
Eiwit komt als bestendig (DVE) en onbestendig eiwit voor in gras. Het onbestendig eiwit wordt in de pens afgebroken en voornamelijk gebruikt om microbieel eiwit te vormen. Hiervoor hebben de bacteriën energie nodig. De verhouding tussen energie en onbestendig eiwit wordt weergegeven in de Onbestendig Eiwit Balans (OEB). Voor een goede benutting van het eiwit in het gras is de juiste verhouding tussen OEB en DVE van belang. 

Tips:
Bepaal het gewenste ruw eiwit in het gras dat past op uw bedrijf. Overleg dit eventueel met uw voeradviseur. 
Houd rekening met het gewenst eiwit gehalte voor uw bedrijf. Eerder maaien betekent doorgaans meer eiwit/kg ds en later maaien minder eiwit. 
In grasrijke rantsoenen is er vaak een overmaat aan OEB en een tekort aan DVE. Droger inkuilen maakt het gras bestendiger en zorgt voor en gunstigere OEB/DVE verhouding. 

 

KringloopWijzer
Tot slot, vergeet niet dat de oogst van de eerste snede een groot effect heeft op de resultaten die u aan het einde van het jaar in de KringloopWijzer terugziet. Een geslaagde eerste snede is de basis voor een geslaagde KringloopWijzer!

Advies
Wilt u betere resultaten op het gebied van ruwvoerwinning, voeding, minerale efficiëntie en KringloopWijzer? En wilt u hier advies over of weten op welke manieren wij u hierbij van dienst kunnen zijn? Neem dan contact op met Tim van Noord 06-82797770 t.van.noord@ppp-agro.nl.

Onderaan vindt u nog de bijlage van de presentatie die Cargill tijdens onze vakdag voeding in februari heeft gegeven.


Document downloads

Print
0 Reacties

Categorieën: Nieuws, RantsoenadviesAantal views: 1648

Tags: eiwitvoedingVEMInkuilen

Tim van NoordTim van Noord

Andere items van Tim van Noord

Contact auteur

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Geef uw bericht in ...
x