Hoe benut ik mijn herfstgras?

 

In het project Bewust Beter Beweiden komt de uitdaging van een optimale eiwit benutting regelmatig voorbij. Het is de uitdaging voor elk bedrijf om herfstgras goed te benutten. Sommigen zeggen dat je er niets mee kunt, maar dat is een gemiste kans. Er groeit namelijk het hele jaar niet zulk eiwit rijk gras als het herfstgras. Richting meer Eiwit van eigen land en een optimale eiwit benutting moet je er wat mee en met wat aandacht kun je er ook echt wat mee.


Hoe kan herfstgras het best benut worden?
1. De basis is dat je zorgt dat het eiwitrijke najaarsgras benut wordt door een goede combinatie met de bijvoeding. Op intensievere zandbedrijven betekent het minder soja/raap voeren en misschien wat meer mais. Op gras bedrijven moet je denken aan het voeren van een kuil met een lager eiwit (dus niet de herfstkuil van vorig jaar) er naast of bijvoorbeeld (natuur)hooi.
2. Corrigeer ook in het krachtvoer, dus zorg voor een eiwitarmere brok als de koeien nog een paar kilo’s droge stof herfstgras eten.
3. De voorkeur voor een goede benutting is om het vers te voeren, dus via weidegang om als ‘toetje’ op te nemen. Dit is de goedkoopste optie en pakt ook nog eens gunstig uit voor een efficiëntere BEX-berekening (als het gras vers geoogst wordt trekt het hoge eiwit van het najaarsgras het gemiddelde eiwit van het aangelegde gras omhoog en dit gemiddelde eiwit heeft weer invloed op het berekende eiwitgehalte van het weidegras)
4. Houd het herfstgras smakelijk!


Hoe houd ik het herfstgras smakelijk?

- Maai als het weer het toelaat eind augustus / begin september veel gras weg. In deze periode liever iets te veel dan te weinig. Hiermee creëer je veel frisse weiden die je smakelijk aan kunt bieden. De groei neemt af in het najaar, dus gras dat begin september gemaaid is, zit eind september nog onder de 1000 kg ds/ha aan aanbod; 
- Houd het gras korter: Gaan we bij omweiden uit van 1700 kg ds/ha, in het najaar kan dat zakken naar 1200 kg ds. Bij standweiden geld hetzelfde, we gaan normaal uit van 8-12 cm en in het najaar onder de 10 cm. Daarbij is het niet erg als het steeds korter wordt. Een andere vuistregel is dat het gras nog rechtop moet staan, dan kan de wind erdoor en blijft het smakelijker;
- Probeer alle gras wat langer is te maaien (ook in september en oktober): Bossen en langer gras gaan snel plat liggen en onderin stinken en schimmelen (zie het bijgevoegde filmpje). Dit is de grootste oorzaak van afnemende smakelijkheid;


- Ga roteren over je percelen, dit is heel belangrijk. Dus elke dag een nieuw perceel geven waarbij je de koeien meer ruimte geeft dan in de zomer en je ze de toppen van het gras laat af eten. Als de draagkracht gunstig blijft kun je soms meerdere keren terug komen. Maar doordat de koeien altijd een paar dagen weg geweest zijn is de smakelijkheid beter;
Nachtvorst is je vriend, met name voor de percelen met wat langer gras. Door nachtvorst gaan de mindere geur en smaak eraf en eten koeien gras wat ze anders niet moesten nu ineens wel op. 


Verder:
1. Aan de voorkant het perceel erin en aan de achterkant eruit als dat kan.
2. Heel kort en intensief weiden, de voergoot een paar uur leeg, 2-3 uur grazen (niet liggen en veel lopen) en weer naar binnen.
3. Als het weer nog goed is, probeer dan een kleine grasvoorraad op de hogere en hardere percelen te houden zodat je daar nog terecht kunt als het natter wordt. 

Veel succes met de laatste loodjes!

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij Wim Honkoop via  w.honkoop@ppp-agro.nl 

 

             



 

Print
Auteur: Wim Honkoop
0 Reacties

Categorieën: Nieuws, WeidegangAantal views: 372

Tags:

Wim HonkoopWim Honkoop

Andere items van Wim Honkoop

Contact auteur

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Geef uw bericht in ...
x